מבוא

בדילמה אני אחקור על אלמנטים דתיים בקליפים- קדושה או זילות?
הדילמה עוסקת בדת במוזיקה, דבר המהווה חלק חשוב בחיי היומיום שלנו. אנשים שומעים מוזיקה כל הזמן, בדרך לעבודה, בעבודה, בסערת רגשות ובעצם אנחנו תלויים במוזיקה כדי לשנות מצב הרוח שלנו, בין אם הוא שמח או עצב. נושא הדת בקליפים עולה המון על סדר היום, עוד מאז שמדונה הוציאה את האלבום שלה (LIKE A PRAYERׂ) בשנת 1989.

אחקור האם דת, שהיא משהו קדוש לרבים מוצגת בקליפים דווקא כמקור לזלזול, שיפוט לא נכון, דבר מיושן שצריך להתחדש או להיפך דת היא דבר קדוש ואין לחלל אותה ולזלזל בה.

מצד אחד, דת זהו דבר קדוש, זו אמונה של אנשים, היא מעל הכל. הדת מהווה לפעמים את כל עולמו של האדם, הוא מקדיש לה זמן, מאמין בה, שהיא תציל אותו. מצד שני, דת יכולה להיות מיושנת לפעמים ואנחנו חיים בעולם שמשתנה כל הזמן, הוא מתחדש מיום ליום, מתקדם. דת יכולה להוות בעיה כי קיימים בה המון סטריאוטיפים ומסגור של השונה והאחר, כמו למשל האיסור על משכב זכר ועוד.

מן הדילמה אסיק מסקנות ואוכל להגיע למסקנה העיקרית, האם קליפים בעלי אלמנטים דתיים מקדשים את הדת או מוזילים אותה.

לדילמה יש חשיבות רבה. היא עוסקת באחד מן הנושאים המדוברים ביותר , דת ויותר מכך, אלמנטים דתיים בנושא שמקיף את סדר היום שלנו, מוזיקה. מתוך הדילמה עולות מספר שאלות מחקר: האם יש קשר בין הקליפ למילות השיר?

האם השימוש באלמנטים דתיים מקרב אנשים לשיר או מרחיק?
האם אנשים הרואים את הקליפ מבחינים שיש בו אלמנטים דתיים?
האם הקליפ יוצר הזדהות בקרב האנשים?
האם הקליפ מאחד או מפריד בין אנשי הדת?
האם הקליפ יוצר התנגדות של אנשי הדת?

בחרתי לעסוק בנושא זה כי דת ומוזיקה אלו הם אחד הנושאים המעניינים שיש לדעתי. מוזיקה היא אחד הדברים העיקריים בסדר היום שלי. מוזיקה משולבת בכל צעד בסדר היום שלי. דת, אחד מן הנושאים המדוברים ביותר בסדר היום, אפילו במוזיקה יש אלמנטים דתיים. כאשר בחרתי את הנושא, החלטתי לבחור בשני נושאים המרתקים ומסקרנים אותי.

את הדילמה אחקור דרך ניתוח 12 קליפים, ואנתח כל קליפ על פי קריטריונים שונים.

הקריטריונים הם- קליפוגרפיה, מילות השיר, ניתוח הקליפ, הסמלים בקליפ (ומשמעותם בהקשר לקליפ), ביקורות ותגובות על הקליפ וההתייחסות לדילמה.

בסקירת הספרות הבאתי מאמרים אשר עזרו לי לנתח את הקליפ ומוסיפים לי להבנה האם אלמנטים דתיים מוזילים או מקדשים את הדת, מקום הדת בתרבות שלנו, כיצד הייצוג של נשים ודת השתנה עם השנים.

מתוך ניתוח הטקסטים גיליתי שרוב הקליפים הם קליפים פוסט מודרניים המעבירים ביקורת חריפה על הדת ומציגים אותה בזלזול.

כתיבת תגובה